+38 (04744) 3-43-82
Меню

ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ ПРОФЕСОРА КАФЕДРИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НІНУ МАКСИМІВНУ ОСОКІНУ!

27 квітня виповнюється 70 років від дня народження ОСОКІНОЇ Ніни Максимівни – доктора сільськогосподарських наук, професора Уманського національного університету садівництва.

Ніна Максимівна ОСОКІНА  народилася 27 квітня 1953 у с. Ягубець Христинівського району (нині Уманського р-ну Черкаської обл.).

У 1975 році закінчила Уманський сільськогосподарський інститут за спеціальністю плодоовочівництво і виноградарство та отримала кваліфікацію вченого агронома.

Ніна Максимівна розпочала трудову діяльність працюючи технологом консервного заводу радгоспу «Південний» Жовтневого району Миколаївської області.

З 1977 р. навчалася та працювала в Уманському сільськогосподарському інституті, спочатку: стажистом-дослідником, аспірантом, молодшим науковим співробітником, потім: асистентом, викладачем, доцентом, професором, а з 2008 р. по 2021 р. – завідувачем кафедри технології зберігання і переробки зерна.

У 1983 р. захистила кандидатську дисертацію, а у січні 2008 р. – докторську дисертацію на тему «Формування якості плодів чорної смородини та її збереження в продуктах консервування».

Ніна ОСОКІНА має високу ступінь наукової зрілості, висококваліфікований фахівець 

 з питань оброблення та зберігання продукції рослинництва, активно реалізує науково-дослідну програму «Розробка сучасних конкурентоспроможних технологій виробництва 

харчових продуктів рослинного походження», керує роботою аспірантів та докторантів. 

Має тісні наукові зв'язки та сумісні розробки з академічними та науковими установами. Її розробки впровадженні у виробництво, зокрема, Уманський, Гайсинський консервні комбінати, ЗАТ «Уманьхліб», ТОВ «Солвей», ТОВ «Вітодар» Київської області.

Ніна Максимівна  Голова спеціалізованої вченої ради Д 74.844.01 (УНУС, м. Умань) та Член спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 (НУХТ, м. Київ).

Нею опубліковано понад 250 наукових праць, в т.ч. підручники та посібники. Вона є автором 3-х авторських свідоцтв, понад 20 патентів на винахід, 16 технологічних інструкцій, 2-х ТУ У, 5-ти СОУ на продукти.

Професорка Ніна ОСОКІНА підготувала 2 докторів та 6 кандидатів наук. Плідно працює з аспірантами та студентами, залучаючи їх до виконання актуальних практичних дослідницьких завдань.

Нагороджена Почесною Грамотою Черкаської обласної державної адміністрації (2007 р.), Почесною Грамотою Міністерства аграрної політики (2008 р.), знаком «відмінник освіти України» (2000 р.), знаком «За наукові досягнення» (2008 р.), «Жінка року-2003» у номінації жінка-науковець (м. Умань), відзначена виконкомом Уманської Міської ради «Кращий за професією», іменним годинником та занесена на міську Дошку пошани (2008 р.).

Шановна Ніна Максимівна, від щирого серця вітаємо з ювілеєм, бажаємо міцного здоров’я і довгих років життя, особистого щастя, плідної праці, звершення всіх планів та ідей. Будьте молоді душею, міцні тілом і сильні характером! Продовжуйте захоплювати оточуючих своєю енергією та надзвичайною працьовитістю, зігрівати всіх своїм душевним теплом, дарувати радість і мудрість. З сімдесятирічним ювілеєм!