Успішне проходження курсу "Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач" на освітній платформі Prometheus
Курс "Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач" допомагає закріпити знання про базове розуміння основних новел харчового законодавства України, а також які переваги отримують від цього споживачі та представники бізнесу. У ході лекцій ознайомився із перевагами та основними викликами, які є у харчовій сфері; зрозумів чому саме НАССР є таким важливим; що дають зміни харчового законодавства кожному громадянинові зокрема та країні в цілому.
Цей курс присвячений розробці, запровадженню та забезпеченню функціонування процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). З курсу довідався про сучасне виробництво та обіг харчових продуктів за допомогою розгляду та аналізу кращих світових практик.
Система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. НАССР – це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.
Сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити продукти та процеси компанії.
Онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» розроблено, створено та впроваджується в рамках Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Автори і лектори курсу:
- Яна ДОБІДОВСЬКА, канд. юридичних наук, МВА, заступниця керівника проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», старша експертка з питань європейського законодавства.
- Юрій ОГЛАШЕННИЙ, кандидат хімічних наук, старший експерт з НАССР та простежуваності харчових продуктів проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».
Я дякую освітній платформі Prometheus за нові знання – було корисно, зручно та дуже цікаво. Вдячний кафедрі за інформацію та можливість пройти курс.
КУРІННИЙ Віталій, студент 11-мтз групи