+38 (04744) 3-43-82
Меню

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ З РОЗРОБЛЕННЯ НОВИХ РЕЦЕПТУР ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ НА КАФЕДРІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Для здобувачів освітнього рівня «Бакалавр» освітньо-професійної програми «Харчові технології» в межах вивчення дисципліни «Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» доценткою кафедри харчових технологій Яною ЄВЧУК проведено практичне заняття на тему: «Основи технології виробництва хлібобулочних виробів».

Хліб – один з найважливіших продуктів харчування. Тому, дієтологи надають особливе значення хлібобулочним виробам, оскільки вони характеризуються високою енергетичною цінністю та гарною засвоюваністю. В свою чергу, розробники збалансованого харчування невпинно удосконалюють рецептури виготовлення хліба та хлібобулочних виробів шляхом збільшення харчової цінності продукту білками, вітамінами, макро-та мікроелементами. Це досягається різними шляхами: використанням композитних сумішей (наприклад, суміш горохового, пшоняного, рисового та гречаного борошна); збагаченням продукту насінням льону, кунжуту, соняшнику та ін.; додаванням сировини з різних трав (червона конюшина, люцерна, кропива та ін.); застосуванням настою чайного гриба та багатьох інших добавок.

Розроблення нових рецептур хлібобулочних виробів надасть можливість розширити асортимент високоякісної і конкурентоспроможної продукції із заданими властивостями.

Під час проведення практичного заняття здобувачі ознайомилися з різними видами сировини хлібопекарського виробництва та її властивостями, опанували технологічні схемами виробництва хлібобулочних виробів, способи приготування тіста, особливості процесу випікання виробів,  а також ознайомилися з головними факторами, які впливають на якість хлібобулочних виробів.

Дотримуючись рекомендацій наведених у методичних вказівках щодо проведення даного практичного заняття, здобувачі виготовляли, у домашніх умовах, тісто для хлібобулочних виробів з використанням усіх необхідних інгредієнтів згідно з рецептури, формували тістові заготовки та випікали вироби. Для того, щоби викладач могла перевірити правильність виконання кожної технологічної операції, студенти робили ретельний фото та відео звіт всього процесу та, безпосередньо, готових виробів.

Викладач зазначила, що всі здобувачі 31-т групи інженерно-технологічного факультету відмінно впоралися із поставленим завданням та бажає подальших успіхів у навчанні!

 

 

Кафедра харчових технологій