+38 (04744) 3-43-82
Меню

ПІЗНАВАЛЬНІ ЗАНЯТТЯ – ПОЗИТИВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

В рамках вивчення дисципліни  «Сучасні інструментальні методи контролю харчових виробництв» для студентів 3 курсу спеціальності 181 «Харчові технології» було проведено лабораторне заняття з метою дослідження С-вітамінної цінності продуктів харчування.

Попередньо на лекційних заняттях, студенти вивчали властивості, технологію виготовлення харчових продуктів із додаванням аскорбінової кислоти та її використання. Особливу увагу було приділено вмісту аскорбінової кислоти у продуктах харчування та методів її визначення.

Окрім теоретичного матеріалу, студенти переглянули відеоматеріали із застосування аскорбінової кислоти в харчовій промисловості та використання методів аналізу для її визначення. Аскорбінова кислота в організмі людини бере участь в окисно-відновних процесах, що відбуваються в клітинах, тому нестача її призводить до порушень життєдіяльності організму. У значній кількості вона знаходиться в ягодах (актинідії, смородині, лимонах), плодах, овочах (перці, зеленних овочах).

Дослідження вмісту аскорбінової кислоти проводили у відповідності до стандарту (ДСТУ ISO 6557-2:2014). Для досліджень було обрано 8 зразків сировини із значним вмістом аскорбінової кислоти: апельсини, лимони, смородина, порічки, вишні, яблучно-виноградний сік, огірки, томати. Для визначення вмісту аскорбінової кислоти використовували йодометричний метод аналізу. На завершення було зроблено висновки і захист студентами виконаної та оформленої відповідно вимог лабораторної роботи.

Олена ВАСИЛИШИНА,

доцент кафеди харчових технологій