+38 (04744) 3-43-82
Меню

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ КАФЕДРИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра харчових технологій Уманського національного університету садівництва постійно дбає про удосконалення викладацької майстерності науково-педагогічних працівників, залучених до викладання освітніх компонент на освітніх програмах бакалаврського та магістерського рівнях. Адже, перед науковцями та викладачами, у сучасному освітянському просторі, постає багато завдань та викликів, для вирішення яких необхідно мати та систематично підкріплювати свої знання та уміння у різних сферах діяльності та вміло їх застосовувати на практиці, зокрема,  під час оновлення лекційних матеріалів, тематик лабораторно-практичних занять та наукових досліджень відповідно до профільних тематик кафедри. Прослуховування семінарів від вчених у галузі харчових технологій сприяють розширенню кола знань викладачів та спонукають їх до глибшого вивчення не лише фахових (технологічних) дисциплін, але і суміжних.

На запрошення директорки ТДАТУ Анастасії КОНОВАЛЕНКО доцентки кафедри харчових технологій Уманського НУС Яна ЄВЧУК та Валерія ЖЕЛЄЗНА взяли участь у двотижневих семінарах програми підвищення кваліфікації та тему: «Інноваційні технології харчової промисловості – NoveFood – 2024», проведеним Таврійським державним агротехнологічним університетом імені Дмитра Моторного, впродовж 18–29 листопада 2024 р. Мета заходу – професійний розвиток, обмін думками та перспективним баченням напрямів впровадження інноваційних технологій у виробництво харчових продуктів та розвитку харчової промисловості.

Програма семінарських занять передбачала прослуховування лекцій за двома модулями: модуль 1 «Розвиток харчових технологій» та модуль 2 «Інновації харчових виробництв». Тематики лекційних занять охоплювали широких спектр досліджень, зокрема, з виробництва функціональних продуктів з використання альтернативного молока рослинного походження; роль харчових добавок у харчових продуктах; перспективи використання сукралози у харчовій промисловості; перспективи використання рослинних волокон у харчовій промисловості, удосконалення технологій виробництва чіпсів з рослинної сировини; інноваційні технології покращення якості та безпеки олієжирових продуктів; технології дієтичних добавок із нетрадиційної рослинної сировини та їх використання у виробництві харчової продукції; перспективи використання нішевих олійних культур для харчової промисловості; ознайомлення із сучасними методами та інструментами математичного та комп’ютерного моделювання для розв’язання складних задач у АПК та харових технологіях.

Всі охоплені тематики лекційних були спрямовані на досягнення наступних програмних результатів навчання:

– Здатність розпізнавати натуральні харчові добавки, розуміти їхній склад, функції та застосування в харчовій промисловості для поліпшення якості та безпеки продуктів;

– Розуміння напрямів розробки нових та удосконалення існуючих технологій харчових виробництв;

– Розуміння теоретичних та практичних аспектів використання високоефективного підсолоджувача сукралоза в харчовій промисловості. Ознайомлення із досвідом використання на прикладах відомих торговельних марок;

– Ознайомлення з традиційними та інноваційними технологіями виробництва чіпсів, результатами наукових досліджень з визначення властивостей чіпсів;

– Ознайомлення з основними проблемами безпеки харчових жирів та з результатами досліджень щодо одержання олій, вільних від токсичних сполук (ефірів 2,3-MCPD та гліцидолу, бензопірену, продуктів окиснення та полімерізації, трансжирів);

– Набуття знань про корисні речовини, які містяться в нетрадиційній рослинній сировини, про технології отримання дієтичних добавок та їх застосування для збагачення харчової продукції;

– Ознайомлення із сучасними методами та інструментами математичного і комп’ютерного моделювання для розв’язання складних задач у агропромисловому виробництві та харчових технологіях;

– Здатність оцінювати сучасний стан продовольчих систем та розробляти шляхи посилення їх стійкості.

Після завершення курсів підвищення кваліфікації, викладачі мали можливість пройти підсумкове тестування на закріплення набутих знань та отримали сертифікати про підвищення кваліфікації за програмою «Інноваційні технології харчової промисловості».

Колектив кафедри харчових технологій Уманського національного університету садівництва висловлює слова вдячності керівництву ЗВО та директору Інституту підвищення кваліфікації ТДАУ пані Анастасії КОНОВАЛЕНКО за можливість бути долученим у роботі цікавого та інформативного семінару, що є важливим елементом професійної діяльності науково-педагогічних працівників.

 

Доцент кафедри харчових технологій    Яна ЄВЧУК