ОНЛАЙН-СЕМІНАР «ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОПЕРАТОРІВ РИНКУ»
27 червня 2025 року викладачі кафедри харчових технологій взяли участь у онлайн-семінарі від Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти та Полтавського ДАУ: «Якість та безпечність харчових продуктів, основні вимоги до операторів ринку». Захід зібрав понад 160 осіб, серед яких представники провідних харчових підприємств, науково-педагогічні та педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, студенти.
Учасники семінару мали змогу обговорити актуальні виклики у сфері якості та безпечності харчових продуктів, основні законодавчі вимоги до операторів ринку та поділитися досвідом упровадження систем управління якістю та безпечністю, а також налагодити співпрацю.
Доповідачі поділилися знаннями, досвідом та конкретними рекомендаціями в сфері безпечності та якості харчових продуктів, які забезпечать високу якість продукції, відповідність стандартам, довіру споживачів та стануть у нагоді учасникам семінару у освітянській та професійній діяльності.
Cемінар став платформою для професійного діалогу, обміну ідеями, розроблення ефективних рішень у сфері безпечності харчових продуктів та побудови нових партнерств між освітою, бізнесом та експертним середовищем.
Серед ключових питань, що розглядалися, були фальсифікація та ідентифікація харчових продуктів, вимоги до якості органічної та функціональної харчової продукції, а також сумішей для дитячого харчування.
З цікавою та змістовною інформацією виступили представники бізнесу та науковці із закладів вищої освіти за тематикою:
– Фальсифікація та ідентифікація харчових продуктів (доповідач: Ірина ЛЕВЧУК, доктор технічних наук, начальник науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»);
– Вимоги до якості та безпечності функціональних харчових продуктів (доповідач: Антоніна КАПУСТЯН, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій, Одеський національний технологічний університет);
– Вимоги до якості сухих молочних сумішей для дитячого харчування. Законодавча база (доповідач: Надія РЕМІЗОВА, начальник науково- дослідного випробувального центру харчової продукції, ДП «Полтавський регіональний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації»);
– Нормативно-правові акти, що регулюють діяльність Держпрод-споживслужби під час здійснення заходів державного нагляду щодо дотримання суб’єктами господарювання норм харчового законодавства (доповідач: Галина ВІЛЬХОВА, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та кормів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області);
– Культура харчової безпечності як обов’язкова вимога у міжнародних стандартах (доповідач: Оксана ПЕТРУША, кандидат технічних наук, доцент кафедри експертизи харчових продуктів, НУХТ);
– Вимоги харчового законодавства для крафтових виробників (доповідач: Владислав ВЕРЕМЕЄНКО, експерт з харчової безпеки, голова правління Асоціації з інтеграції НАССР в Україні);
– Вимоги до якості органічної харчової продукції. Нормативно-законодавча база (доповідач: Аліна ТКАЧЕНКО, доктор технічних наук, доцент, директор навчально-наукового інституту денної освіти, Полтавський університет економіки й торгівлі);
– Вимоги до якості та безпечності молочної продукції на ПП «Білоцерківська агропромислова група» (доповідачі: Ірина КОРЖОВА, заступник директора з якості, Світлана ЗАХАРЕНКО, заступник директора по заготівлі сировини ПП «Білоцерківська агропромислова група»);
– Вимоги до якості ковбасних виробів на ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» (доповідачі: Альона БУРЯК, начальник відділу стандартизації та сертифікації, Зиновій КУЗЬМІНСЬКИЙ, начальник відділу контролю якості продукції ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат»);
– Особливості органічного виробництва (доповідач: Людмила ШЕВЧЕНКО, начальник лабораторії з контролю ТОВ «Укролія»);
– Забезпечення якості на крафтових пивоварнях (доповідач: Олександр МОСКАЛЕНКО, головний технолог крафтової пивоварні «PIVNOY» м. Одеса).
Дякуємо спікерам й організаторам семінару за можливість поглибити професійну компетентність щодо сучасних вимог до якості та безпечності харчових продуктів!