НАВЧАЄМОСЬ У НАЙКРАЩИХ, ЩОБ СТАТИ НАЙКРАЩИМИ
20 листопада студенти третього курсу спеціальності «Харчові технології» в межах виїзного заняття з дисципліни “Технології зберігання плодів та овочів” разом з лектором курсу професором Іриною ЗАМОРСЬКОЮ та викладачем лабораторно-практичних занять Людмилою ХУДІК відвідали логістичний центр ПОСП «УМАНСЬКИЙ ТЕПЛИЧНИЙ КОМБІНАТ», представлений овочесховищами, холодильником та цехом передреалізаційної товарної обробки продукції закритого (огірки, томати) та відкритого грунту (цибуля, картопля та коренеплоди, перець солодкий, баклажани, яблука та ін.) та ознайомились з технічними аспектами експлуатації сучасних овочесховищ.

ПОСП «УМАНСЬКИЙ ТЕПЛИЧНИЙ КОМБІНАТ» на сьогодні є флагманом галузі овочівництва у регіоні, що працює за передовими міжнародними технологіями та сертифікатами, забезпечуючи високу якість продукції закритого ґрунту, знаної впродовж багатьох років далеко за межами регіону та України.
Детальне ознайомлення з усіма об’єктами логістичного центру забезпечив керівник відділу збуту підприємства Роман ГОРДІЙ, який супроводжував нашу групу на кожному етапі ознайомчої екскурсії.

Головний агроном-технолог комбінату Артем МАЛАНЮК детально ознайомив з овочесховищем, представленим двома холодильними камерами з активним вентилюванням для зберігання насипом цибулі ріпчастої холодним способом та камери для зберігання картоплі і коренеплодів (буряк столовий, морква) та цибулі солодких сортів (червона, біла) у контейнерах та ящиках.

Окрім цього, оглянули «легені» таких сховищ – технічну дільницю системи вентилювання, де побачили конструкцію мережі й отримали детальну консультацію стосовно їх функціонування. Також ознайомилися з автоматичною системою контролю за зберіганням від компанії «Tolsma».
Ще одним «холодним» пунктом призначення стала холодильна камера для тривалого зберігання яблук, котрі також вирощує підприємство на своїх виробничих насадженнях. Продукцію зберігають за відомою та ефективною технологією SmartFresh у сучасних холодильних камерах без CA.
Особливо пізнавальним було відвідати найбільш важливий вузол логістичного центру – цех передреалізаційної товарної обробки продукції, де здійснюється сортування, пакування та маркування продукції і відвантаження її за подальшим призначенням. З усіма деталями функціонування цеху ознайомив його начальник Богдан ПРОДАЦЬКИЙ.
Ця логістична дільниця сертифікована за міжнародним стандартом “Global G.A.P.”, наявність якого є обов’язковою вимогою для експорту сільськогосподарської продукції за кордон.

На напівавтоматичній сортувальній лінії здійснюється розподіл томатів за розміром, діаметром, забарвленням, а огірків – за масою та розміром. Власне, ми мали можливість наглядно побачити процес сортування і пакування огірка гладкого працівниками у ящики для постачання замовникам по 6 кг.

Щодо томатів, сортове різноманіття підприємства налічує більше 30 найменувань, серед яких вже традиційні та нові сорти різного кольору, розміру, форми та споживчих характеристик. Продукція підприємства постачається переважно у великі торгівельні мережі «Фоззі Груп» та інші локальні роздрібні мережі району й деяких регіонів України, а також експортується у Польщу, Румунію, Естонію та ін. країни.

Заготовки транспортної тари (ящик-трансформер) підприємство закуповує у Київського картонно-паперового комбінату, а формування готових виробів здійснюється спеціальною машиною у цьому ж цеху.
Окрім фірмової картонної транспортної тари, для постачання продукції до місцевих торгівельних мереж комбінат використовує і пластикову зовнішню тару (ящики), процес миття та підготовки до використання якої ніколи не перетинається із ланцюгом підготовки внутрішньої пластикової тари. До обробки зовнішніх пластикових ящиків ставиться строгий контроль, а технологічний процес полягає у митті спеціальними робочими розчинами на дільниці підготовки тари та подальша обробка гострою парою температурою не нижче 100 °C впродовж 5 годин у парогенераторі.
Маркування кожної партії продукції здійснюється за QR-кодом у системі внутрішнього програмного забезпечення, розробленого українською IT-компанією, при зчитуванні якого виводиться вся інформація про партію - маса брутто і нетто, маса і кількість тари, кількість і маса комплектуючих елементів та ін. Така ефективна система організації логістичних процесів дозволяє значно інтенсифікувати та прискорити оформлення продукції.
Студенти та колектив кафедри харчових технологій висловлюють щиру подяку директору комбінату Миколі Васильовичу ГОРДІЮ, керівнику відділу збуту Роману ГОРДІЮ та фахівцям, які детально ознайомили з технологічними аспектами діяльності центру, за надану можливість закріпити набуті знання у виробничих умовах свого підприємства та сподіваємось на подальшу співпрацю.
Ірина ЗАМОРСЬКА, професор кафедри харчових технологій,
Людмила ХУДІК, доцент кафедри харчових технологій.




