МОДЕЛЮВАННЯ ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ ВИГОТОВЛЕННЯ СОЄВОГО МОЛОКА У ЛАБОРАТОРНИХ УМОВАХ
На лабораторному занятті з дисципліни «Технологія комбікормів» здобувачі освіти 41-тз групи виготовляли соєве молоко у лабораторних умовах.
Соєве молоко – рослинне молоко, що виробляється з соєвих бобів.
За амінокислотним складом соєвий білок наближається до білка тваринного походження і добре засвоюється організмом людини і тварин. Крім того, у сої містяться жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни. Такі цінні компоненти сої дозволяють широко використовувати продукти її переробки у харчуванні людини та годівлі тварин, також мають високу поживну цінність і засвоюваність.
Соя та продукти її переробки використовуються для годівлі всіх видів сільськогосподарських тварин (птиці, свиней, великої рогатої худоби) у вигляді макухи, шроту, молока тощо. Одним із ефективних напрямків використання сої у раціонах тварин є згодовування її у вигляді соєвого молока, що набуває поширення у даний час.
Таким чином, «соєве молоко» є чудовим замінником коров’ячому оскільки його собівартість в десятки разів нижча, а біологічна цінність – висока.
Валерія Желєзна, доцент кафедри технології зберігання і переробки зерна