КЛЮЧОВІ ПРОБЛЕМИ ТА ВИКЛИКИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ
За ініціативи гаранта ОП «Харчові технології», ОР «Бакалавр» Яни ЄВЧУК спільно з Університетом митної справи та фінансів (м. Дніпро) для здобувачів вищої освіти інженерно-технологічного факультету Уманського національного університету, відбулася гостьова лекція на тему «Академічна доброчесність: проблеми реалізації та відповідальність». Основна мета проведення лекції – ознайомлення здобувачів вищої освіти з етичними принципами та визначеними на законодавчому рівні правилами, якими повинні керуватися учасники освітнього процесу під час навчання та впровадження наукової діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та наукових досягнень. Своїми напрацюваннями, в аспекті цього питання, поділився доктор технічних наук, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Університету митної справи та фінансів, голова ГЕР 13 «Механічна інженерія», експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій ПОГРЕБНЯК.
Спікер ознайомив присутніх з основними принципами академічної доброчесності, ключовими правилами дотримання академічної доброчесності серед здобувачів вищої освіти на науково-педагогічних працівників, видами порушення академічної доброчесності, порядками виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності, формами та видами академічної відповідальності закладів вищої освіти.
Під час своєї доповіді спікер зазначив, що важливим є соціальний вимір проблеми академічної доброчесності. Розуміння власної відповідальності (чи безвідповідальності) за порушення норм наукової етики з позиції викладачів та здобувачів безпосередньо визначає сприйняття системи вищої освіти в Україні та формування системи цінностей у молоді під час навчання в закладах освіти. Академічна доброчесність також є однією з дієвих передумов формування і зміцнення економічної безпеки ЗВО, яка залежить від значної кількості чинників, важелів та індикаторів прямої й опосередкованої дії.
Щиро вдячні пану Андрію ПОГРЕБНЯКУ за представлений змістовний матеріал гостьової лекції, здобувачам освітнього рівня бакалавр та магістр освітньо-професійних програм «Харчові технології», «Технології зерна та зернопродуктів», «Технології харчування» та «Агроінженерія» та викладачам інженерно-технологічного факультету за їх активну участь у дискусії, постійне прагнення розвиватися та підвищувати свій рівень знань. Сподіваємося на подальші не менш цікаві зустрічі та співпрацю!
Віталій ЛЮБИЧ,
професор кафедри харчових технологій