+38 (04744) 3-43-82
Меню

ГМО – ПЕРСПЕКТИВНЕ ДОСЯГНЕННЯ НАУКИ ЧИ ПОТЕНЦІЙНА НЕБЕЗПЕКА?

Через недостатнє дослідження ГМО, відсутність об’єктивної інформації про можливі наслідки та тиск громадськості, від використання ГМ продукції частково або повністю відмовились понад 130 країн світу, серед них – Австрія, Велика Британія, Німеччина, Польща, Угрщина, Франція, Таїланд тощо. Основними виробниками ГМ продукції є транснаціональні корпорації, які мають свої представництва в багатьох країнах (Monsanto, AgrEvo, Novartis, DuPont та ін.). 

Верховна Рада 23 серпня 2023 року ухвалила закон №5839 «Про державне регулювання генетичноінженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції». Він передбачає запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО, удосконалення вимог до маркування ГМО-продукції, запровадження правил щодо її простежуваності, посилення державного контролю та встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій галузі.

Поправки, які внесли забороняють вирощування та ввезення генетично модифікованої кукурудзи, а також вирощування протягом пʼяти років генетично модифікованих цукрових буряків і ріпаку.

Сьогодні увага приділяється необхідності удосконалення існуючих і розробці нових методів виявлення генетично модифікованих продуктів у натуральних харчових продуктах.  На лабораторних заняттях дисципліни "Контроль якості та безпеки продукції галузі" студенти 41-т та 21 к-тз груп проводять визначення ГМО в сільськогосподарській сировині та харчових продуктах. Існуючі методи аналізу з використанням полімерно-ланцюгової реакції дозволяють проводити якісну оцінку генетично-модифікованих організмів у харчових продуктах.

 

Навіть творці ГМО не можуть сказати однозначно, корисні чи шкідливі вони. А тому, вирішувати потрібно кожному для себе особисто: їсти їх чи ні…

 

Катерина КОСТЕЦЬКА,

к. с.-г. н., доцент