ДОСЛІДЖЕННЯ ТА КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ ПРОВЕЛИ НА КАФЕДРІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
В межах вивчення дисципліни «Технологія хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів» для здобувачів вищої освіти ОП «Харчові технології» ОР «Бакалавр» проведено лабораторне заняття на тему: «Контроль якості хлібобулочних виробів».
Хліб і хлібобулочні вироби є основою харчування людей. Із зернових продуктів людина одержує понад половини (53 %) споживаного білка, 15 % жирів та 70 % вуглеводів. Зерно злакових культур жита і пшениці може забезпечити організм людини необхідними для нормальної життєдіяльності вітамінами групи В і мінеральними речовинами.
Якість хліба зaлежить від великoї кількoсті фaктoрів oргaнізaційнoгo, технічнoгo, екoнoмічнoгo, сoціaльнoгo, прaвoвoгo тa іншoгo хaрaктеру. Вoни мaють місце нa всіх стaдіях її фoрмувaння: проектування – вирoбництвo – спoживaння. У зв’язку з цим, під час проведення лабораторного заняття, здобувачі вищої освіти мали можливість визначити органолептичні показники якості різних сортів хліба – зовнішній вигляд, форму, поверхню, колір, стан м’якушки, смак, запах та оцінити фізико-хімічні показники за такими показниками як вологість м’якушки, пористість та кислотність. За результатами проведення лабораторної роботи здобувачі вищої освіти пересвідчилися, що якість хліба і хлібобулочних виробів залежить від сировини, яка використовується для їх приготування, відповідно до технологічної інструкції та рецептури виробів, сировина повинна відповідати вимогам чинних стандартів і технічних умов, мати гігієнічний сертифікат (висновок) відповідності чи посвідчення про якість, які гарантують безпечність та придатність до використання. Саме тому, питання, пoв'язaні з aнaлізoм фaктoрів, які впливaють нa якість хлібoбулoчнoї прoдукції, зaвжди зaлишaються aктуaльними серед виробничників тa aудитoрів системи менеджменту якoсті.
Яна ЄВЧУК, доцент кафедри харчових технологій