Алгоритм роботи найбільшої української зерносушарки розроблено на кафедрі зерна
На Карлівському машинобудівному заводі виготовляють зерносушарки Brice-Baker, одна з яких розміщена на Христинівському ХПП, що входить до складу групи компаній Alebor Group. Переконавшись в надійності вітчизняної зерносушарки керівництво компаній Alebor Group приймає рішення замовити для другої черги будівництва Вороновицького хлібоприймального підприємства зерносушарку вдвічі вищої продуктивності (300т/год). Переможцем тендеру на виконання автоматизації зерносушарки стало державне науково-виробниче підприємство «Ельдорадо». Для проведення досліджень доцільніше використовувати лабораторну зерносушарку, з можливістю контролювати початкову вологість. Саме така установка розміщена в лабораторії технологічного обладнання.
Для розробки алгоритму роботи зерносушарки ДНВП «Ельдорадо» м.Дніпропетровськ безкоштовно передало кафедрі два комплекти приладів з визначення вологості зерна в потоці. Ринкова вартість обладнання становить 60 тис. грн. Вологоміри встановлено на діючу модель зерносушарки, що спроектована та зроблена викладачами кафедри Г.В. Ткаченком та П.О. Кравчуком.
Результатом цієї співпраці став документ затверджений провідними спеціалістами галузі.
Вперше урочисте відкриття нових потужностей елеватора пройшло всередині силосу.
Висота зерносушарки становить близько 30 метрів.
В лабораторії Вороновицького ХПП працює випускниця кафедри – Ольга Трохименко.
Геннадій Ткаченко, викладач