+38 (04744) 3-43-82
Меню

«АГРОМАРКЕТ» – ЛОГІСТИЧНИЙ САДІВНИЧИЙ ХАБ

 

На початку січня поточного року викладачі кафедр харчових технологій та плодівництва і виноградарства, з метою підвищення кваліфікації, ознайомилися з логістичним садівничим хабом на Буковині.

Торгово-виробнича компанія «Агромаркет», що заснована на початку 2000-х років у Чернівецькій області, об’єднує два фермерські господарства з вирощування яблук і розвинуту інфраструктуру зі зберігання. До виробничо-зберігального комплексу входять сучасні холодильники місткістю до 12 тис. тонн плодів, два сортувальних комплекси, які доробляють яблука та готують їх для експорту, один з них потужністю 8 т/год., друга – 4 т/год., виробництво гофро-картонної і дерев’яної тари – шпонованих ящиків.

У 50 холодильних камерах з регульованим газовим середовищем (РГС) за температури +1…2 °С зберігають свою продукцію також до 80 фермерських господарств регіону, які вирощують плоди на площах від одного до 100 га. Це дає змогу максимально розтягнути сезон зберігання та реалізації. Фермерам пропонується на вибір кілька послуг: зберігання, автоматичне сортування, тобто яблука миються, сортуються по масі, кольору, розміру.

 

Холодильні камери з РГС

Контейнери з продукцією

З вересня до червня компанія надає також послуги з сортування яблук, зокрема й на експорт. Плоди зберігають у контейнерах місткістю близько 330 кг яблук. На двох сучасних комп’ютеризованих лініях Greefa сортування і пакування продукції продуктивністю по вісім та чотири тонни продукції на годину контейнери занурюють у воду, плоди миють і сортують на чотирьох доріжках за масою (діаметром) і поверхневим забарвленням (рум’янцем).

 

   

Сортування яблук на автоматичній лінії Greefa

 

Формуються великі партії продукції для постачання на внутрішній чи зовнішній ринок, у чому може взяти участь кожен фермер, тобто створені зручні умови для виробника і оптового покупця. У Вайбері створена група, куди надходять заявки від оптових покупців, на які відгукуються садівничі господарства, що бажають продати.

Продукцію реалізують в Україні й експортують у країни Західної Європи, Африки та Азії, зокрема в Ірак, Єгипет, Іран, Сірію, Дубаї тощо. Експортну продукцію інспектують на залишковий вміст пестицидів. Експортують за посередництвом трейдерів, які купують оптові партії яблук.

На експорт постачають переважно яблука клонів сорту Гала – Гала Маст, Гала Роял, Гала Галаксі, що посідають до 60 % світового ринку яблук, а також Голден Рейндерс, Ред Делішес та Грені Сміт. У той же час на внутрішньому ринку перевагу надають Голден Делішесу і клонам сорту Джонаголд.

 

Плоди готові до відвантаження за кордон

 

 

Завантаження в авторефрижератор

 

 

Подяка Ігору і В’ячеславу Тодосійчукам та Василю Майданському за можливість ознайомитися з сучасним логістичним хабом продукції садівництва.

 

Використано джерела:

http://apple.agromarket.cv.ua/

https://www.facebook.com/Agromarketcvua?locale=uk_UA

https://versii.cv.ua/aktsenti/kudy-techut-v-ukrayini-sokovi-riky-mizh-yabluchnyh-beregiv/59073.html 

https://infoindustria.com.ua/bez-suchasno%D1%97-infrastrukturi-vizhiti-na-yabluchnomu-rinku-nemozhlivo/

 

Ольга ДРОЗДОлександр МЕЛЬНИК (фото авторів)