Результати виконання індивідуальних лабораторних занять в умовах дистанційного навчання
Дистанційне навчання студентів здійснювалось завдяки використанню всіх технічних та інформаційних засобів, але і використання знань, здобутих під час лабораторних занять теж можливо. На кафедрі технологій харчових продуктів Уманського НУС результативно та цікаво проходили лабораторні заняття в дистанційному форматі. Так, зі студентами 41-тз групи було проведено лабораторне заняття в дистанційному режимі з дисципліни «Технологія оздоровчих харчових продуктів». Тема роботи: Використання їстівних грибів у функціональному харчуванні (викладач Тетяна Волкова).
Вчені переконані, що уже найближчим часом білкові продукти з їстівних грибів відіграють важливу роль в істотному збільшенні ресурсів білку в світі.
Безумовною перевагою культивованих грибів є те, що це — екологічно чиста сировина. При їх вирощуванні отрутохімікати, пестициди практично не використовуються.
Основними видами перероблення грибів є: сушіння, маринування, відварювання, засолювання. Гриби за своїм біохімічним складом є досить цінним, порівняно з іншими харчовими продуктами, видом сировини з високим природним вмістом функціональних інгредієнтів. Разом із тим, не всі частини гриба рівноцінні за своїм харчовим значенням - найбільш якісними є біокомпоненти, що містяться у шапках грибів. Тому при розробленні технології отримання грибних напівфабрикатів незалежно від виду грибів їх доцільно переробляти, попередньо відділивши ніжки від шапок, і для кожної з цих анатомічних частин добирати оптимальні значення параметрів процесу.
Згідно нормативної документації, студенти в домашніх умовах виготовили консерви «Шампіньони мариновані».
На лабораторному занятті була досягнута мета заняття – студенти ознайомилися з методами консервування їстівних грибів.
Тетяна Волкова, викладач кафедри технологій харчових продуктів