Практична підготовка ‒ запорука успіху технологів Уманського НУС
З 25 по 27 червня в межах програми навчальної практики, студенти і викладачі Уманського НУС відвідали підприємства харчової промисловості Київської, Черкаської та Вінницької областей. Стартовою точкою в нашій подорожі став Білоцерківський консервний завод. ПАТ «Білоцерківський консервний завод» (ТМ ″Крят″) — це одне з найбільших підприємств по виробництву консервів у Київському регіоні. Нині виробнича потужність заводу складає 25 млн банок на рік і спеціалізується на промисловій переробці овочів, фруктів і м'яса. На сьогоднішній день асортимент продукції підприємства становить 87 видів консервів, які з успіхом продаються не тільки в Україні, але й в Німеччині, США, Ізраїлі, Канаді, Греції, Прибалтиці, Вірменії, Азербайджані та Росії. Студентів ознайомили з технологіями зберігання та переробки овочевих культур, основними операціями: миття, сортування за якістю, калібрування, бланшування, розварювання, обсмажування і пасерування овочів, ексгаустування і закупорювання, стерилізацією та пастеризацією. Також ознайомили з основними технологічними лініями та обладнанням.
26 червня наша подорож продовжилась, і з новими силами делегація продовжила екскурсію по заводу з глибокої заморозки фруктів та ягід на ТОВ ″СІРІУС-АГРО″, що знаходиться у с. Водяники Звенигородського району Черкаської області. ТОВ «Сіріус-Агро» займається вирощуванням і глибоким заморожуванням фруктів і ягід. Вирощування плодових і ягідних насаджень проводиться за сучасними високими технологіями. З кожним роком поступово збільшується загальна площа насаджень, вводяться більш нові сорти. На цих землях вирощується вишня, малина, суниця, аґрус, смородина, яблука, груші. Потужність виробничих ліній підприємства: лінія заморозки продукції – 5500 т/рік; лінія сушки – 175 т/рік. Швидкозаморожені плоди і ягоди мають вигляд цілих, запакованих і заморожених за технологією шокової заморозки при температурі −35…−40 ºС до досягнення всередині продукту температури −18ºС і призначені для зберігання і реалізації при цій температурі. Технологічна схема заморожування включає сортування, калібрування, миття сировини, механічну обробку, заморожування, пакування та маркування. Швидкозаморожені плоди і ягоди запаковують для подальшої переробки в промислову упаковку − мішки паперові або поліпропіленові з вкладишем вагою до 25 кг.
Швидкозаморожені ягоди і плоди для постачання в ресторани та підприємства громадського харчування на підприємстві упаковують в невеликі мішки по 2-2,5 кілограма, або гофроящики з вкладишем вагою від 3 до 6 кілограм. Ягоди і плоди, готові до вживання для постачання в роздрібну торгівлю і магазини упаковують в пакети вагою від 300 до 450 грам, або в коробки такої ж ваги. Вся упаковка і велика тара має етикетки, на які зазначені необхідні реквізити. Завод конкурентноздатний на євроазіатському ринку, і може конкурувати зі світовими виробниками заморожених продуктів.
І завершили пізнання сфери харчової промисловості ми у Вінниці на сучасному заводі ″AGRANA FRUIT″. AGRANA − це австрійська промислова компанія, орієнтована на міжнародні потреби. AGRANA представляє продукцію найвищої якості, оптимальний пакет послуг, а також інноваційні ідеї та експертизи з розробки продуктів − варіанти, які позитивно оцінені по всьому світу. У Вінниці, ″AGRANA FRUIT″ має цех з виробництва фруктових наповнювачів, цех з виробництва концентрованих фруктових соків Austria Juice GmbH та промислові насадження де вирощують фрукти та ягоди.
Ознайомившись з основними підприємствами по переробці плодів та овочів ми дійшли до висновку, що харчова промисловість — одна з провідних структуроформуючих галузей не лише агропромислового й промислового комплексів, а й усього народного господарства України. Тому нам, як майбутнім технологам важливо вивчити усі аспекти харчової промисловості на виробництві аби в майбутньому стати основним постачальником якісної сировини та продукції в усьому світі.
Студенти 11-т групи щиро дякують за проведену екскурсію керівникам підприємства, працівникам, які провели екскурсію, за їх професіоналізм, а також викладачам кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, адже саме такі заходи дозволяють краще засвоїти навчальний матеріал та відчути всі тонкощі майбутньої професії.
Марія Думанська, студентка 11-т групи