Вдалий вибір професії – запорука успішного майбутнього
22 вересня 2017 року студенти та викладачі інженерно-технологічного факультету відвідали завод «Коблево» –найбільший в Україні завод з випуску вина. Тож майбутнім фахівцям зі спеціальності «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» було цікаво і пізнавально ознайомитись з передовим підприємством харчової промисловості та закріпити набуті знання з дисциплін «Бродильні технології», «Виноробство».
Виноробна галузь почала тут розвиватися після створення під Одесою НДІ ім. Таїрова. І вже у 1982 році «Коблево» було удостоєно честі стати одним з найпотужніших підприємств з виробництва вина у регіоні. У 1998 році на підприємстві була проведена реконструкція, старе обладнання було замінено на нове. Тепер на заводі для розливу вин стала використовуватися технологія італійського виробника Bertolaso. У наші дні на базі заводу «Коблево» зосереджені всі ланки ланцюга виробництва вина, починаючи від вирощування винограду і до заводів первинного і вторинного виноробства.
В асортименті заводу представлено близько 30 видів вин. Одним з найпопулярніших є вино кагор. Продукція заводу удостоєна безлічі нагород і премій: 2 золотих, 18 срібних і 10 бронзових медалей, які були отримані на різноманітних конкурсах у різних куточках України. Компанія не зупиняється на досягнутому, постійно розширюючи свій асортимент.
Розпочалась екскурсія із знайомства з виноградниками та самим виробництвом. Старший мікробіолог Крістіна Коваль розповіла нам про історію заводу, ознайомивши з музеєм, про сировинну зону, всі тонкощі виробництва вина, технології його приготування. Наша екскурсійна програма включала і дегустацію вин. Вже в дегустаційній залі, щоб закріпити отриману інформацію, нам продемонстрували навчальний фільм про весь процес отримання вина, починаючи зі збору врожаю до визначення якості готової продукції. Потім фахівець розповіла нам про правила проведення дегустації, порядок подачі вин, із якого винограду виготовлений кожний зразок, яка технологія застосовувалась, скільки і як витримувалось вино та багато інших тонкощів.
Ознайомлення з історією заводу "Коблево"
Дегустаційна зала
Дегустація
Приємно, що наші випускники Людмила Руденко, Катерина Волкова, Софія Михайлова, Іван Калугін знайшли своє призвання саме у виноробній галузі – успішно працюють на даному підприємстві, займаючи посади інженера-хіміка, інженера-мікробіолога, технолога цеху купажування і стабілізації, інженера відділу технічного контролю. Тож після екскурсії студенти вже виявили бажання займатись науковою роботою саме з виноробства та розвиватись як майбутні фахівці в даній галузі.
Від поїздки ми намагались взяти максимум, тому крім знайомства з виробництвом встигли помилуватись краєвидами Чорного моря та зробити незабутні фото на пам’ять.
Тож дякуємо керівництву заводу «Коблево» за змістовну екскурсію та можливість ознайомитись майбутнім фахівцям із сучасним підприємством.
Людмила Матенчук, заступник декана інженерно-технологічного факультету з виховної роботи